Jumaat, 2 Oktober 2009

trajedi oktober...3/10

semlm merupakan mlm yg amat2 genting bg ktorg satu umah...benda yg amat ktorg nak elekkan jd kat ktorg satu umah..al kisah nye mcm ni...semlm ktorg pkt2 nak smbt bestday bdk umah la...br jer majlis nak start de pakcik kat taman ni sound ktorg wat bising...
bising tang maner ktorg pun x tau..yela ktorg br nak mula mknan pun x sempat mkn...bile die dah ngamuk2 tu ktorg pun masuk umah duk diam2...tau2die masuk kwsan dlm umah then sepak meja mknan ktorg...hbs kek n pggn yg de la...hampir sume pecah...
tu kali pertama...kali kedua die dtg ktorg dah kunci pintu pagar jd die xdpt masuk lg...tp lain plak die wat...die tendang pagar umah..
mmg seram la...tp ktorg wat pandai je dlm unah...ttp sume lampu then diam...tp pape pun happy bestday to bangkai pesawat n lya..

Isnin, 21 September 2009

selamat hari raya...


selamat hari raya sume....rasanye ira dah lame sgt x update blog...wlupun xde sape yg bce tp ira rindu nak kongsi crt mcm2 dgn kwn2 ira....kat atas ni anak ira....anak buah yg terbaru br 3bln kat dunia ni...nampak cerdik sgt..mcm mak sedara die la...name die khaireen...pggl aireen...mula2 ira nampak die kurus je...lahir pun dalam 2kg lbh je...tp skrg naik mendadak...dah montel...

hr raye ni ira x kemane cume ke umah mak2 sedara jer...yg wajib g setiap hr raye ialah umah makngah...sbb die aje la mak sedara yg btl2 sygkan ira...dorg sume ckp ira dah kurus..tu br 1bln ira kat kedah kalo 3 bln x tau la mcm mane lg....


alamak....sory coz ira xdpt nak smbg crt ira de hal jap...nanti2 la erk







Rabu, 5 Ogos 2009

HARI DI POLIMAS


gambar kat atas ni masa ira dgn kengkwn daftar kat polimas...bgga dpt gambar kat lambang tu..hahahaha...ira nak dikirakan org terawl gak la yg daftar masa tu...03PPB09F1004 tu la nbr pendaftaran ira...dah hbs daftar utk maklumat peribadi ira di beri bungkusan bju2 dr polimas...de bju kurung batil, bju bengkel, dascoat n tudung batik...yg menyedihkan tu die bg kat ira pki beg plastik g pasr tu jer...sdh kan...masa kat psa dulu pki beg poli lg..dah hbs tu ira luangkan masa dgn mak n ayah sbb dorg nak blik klang...mak nangs tp xpe lg sebln ira blik la nanti...

esoknye ira de hr suai kenal...sbnrnye ira n kengkwn dah lmbt smpi...malu gak tp gamble la....boring gler plak tu...bercerita jer plak tu...pastu bg mkn roti n air kosong jer...ceramah lg then bg mkn nasi..tehn ira g solat pastu br ktorg smbg blik ceramah lg...dah tu ktorg blik...penat tp rasa dah kurus ckit ni...hahahahahaha


ni dah masuk hr ketiga ktorg kat polimas...ira g kelas jalan kaki tp kali ni comfirm x lambat...pg2 lg ira dah out dgn member...best sgt jalan kaki wlupun jauh gak la...

ktorg sume di beri kelompok kelas msg2...yg x blh bla tu tuan haji tu sound direct kat ktorg yg bdk2 metropolitan ni...die kt jgn la terbw2 kehidupan sana kat kmpg ni...

pastu ktorg diberi pd en.yong iaitu PA ktorg...n then die bw kt sume ke kelas ...n buat pendaftaran modul...selesai pendaftaran modul ktorg pun balik naik van sapu...mahal gak la...seringgit sorg...tp papepun peraturan kat cni mmg ketat...kena jadi wanita muslimah...yuhu.....

Ahad, 2 Ogos 2009

2/8/2009

hai...kembali lg utk ira cerita pasal hr ni..hr niira dah smpi ke kedah...2hr lpas ira smpi ke perak...ira de kenduri kat umah paklang ira yg belah perak..maaf la xde gambar sbb sumenye dlm kamera ayah..best plak dpt jumpe family ira kat perak...lame sgt dah x jumpe...semenjak mak masam muke dgn mak lang hr tu..

pastu ayah ckp esok pg2 kt gerak ke kedah...pg lg kul 8 ira dah bertolak ke kedah...dlam kul 11 td ira br smpi..kat umah dah de anis n alia...ktorg duk 1 bilik..tp smpi skrg r brape org jer smpi...anis, alia, shie, farah n ira..umah sewa besar gak la.bilik master room die besar...selesa sgt la kalo 4org..

bile crt2 pasal tiket balik umah raya nanti..sume de mslh..tiket skrg ni dngrnye dah hbs...alamak, nak wat mcm mane ni..akuingat nak minta tlng hafiz je...ok la tu...ok smpi cnie jela crt blog ira...bye

Jumaat, 31 Julai 2009

pengalaman

erm....hahaha...2hr lepas, adalah hr yg plg ira hepi n mgkn menenangkan...nak taw...ira jumpe xbf ira amir ashraf...die makin hensem hahahaha...ira x sangka yg die nak jumpe ira lg. sbb seingat ira die de kat kuantan..rupe2nye die dah keje kat klang..dah 10bln die kat cnie..ira jumpe die just sbb nak minta maaf pasal kisah2 lame..tp bkn pape pun just ktorg pts dulu pun cra baik sbb ktorg x selesa...

die ajak ira g shopping dgn die...stail die ttp same muke smbongnye tu...tp 2 la yg menarik minat ira kat die. die bg ira peluang pilihkan bju kemeja yg cantik2...ira pilihkan bju itam belang ungu..cantik gak la...then die blanje ira mkn kat foodcourt coz die nak cpt nak g keje...bnyk gak la yg ira bncg dgn die..mcm2 ira crt dgn die..dr kisah die hgga la ke ksh saiful (sepupu die)..then ble nak blik, die bgtau ira yg die dah kahwin...berderau darah ira dngr die ckp mcm tu..tibe2 die ketawa besar...ingat kan nape rupenye die berjaye tipu ira yg die dah kahwin...

tp sblm blik ira ckp yg ira minta maaf kat die pasal kisah lame....tp ira hepi sgt...cume pe jadi lpas ni hanye ALLAH n ira je tau....hahahahaha

Selasa, 21 Julai 2009

21/7/2009

hr ni ira nak crt pasal pe yg jd kat ira bbrape hr ni..ira dpt tau yg haikal tu jahat...ira x sangka dr rupe yg baik tu die sbnrnye de udang sebalik batu...mcm ni crtnye hr tu masa ira balik kmpg ira dpt msg ugutan dr seseorg tp ira endahkan sbb pe yg msg tu ckp x masuk akal...bile ira diamkan xde plak msg tu ulang balik....tp agenda mamat ni terbongkar bile die bg msg ugutan pd ayah mengenai abg am...die ugut nak ape2 kan abg am kalo ayah x bg duit RM1000 kat akaun die...die siap bg nbr akaun die lg tau x...tp yg ira ckp die bodoh sbb die pki nbr hp die...

die ingat ira xduk dgn family smpi die sggp nak ugut ayah ira...nsb baik pg2 tu ayah tunjuk kat ira msg die tu...n semlm die bg msg kat ira yg die kena rompak hbs hp, duit, kad bank n brg2 penting die kena curi...tp ira xkan percaye same skali...die ingat ira bodoh nak percye ckp die...nsb baik gak hr tu muin x terima keje dgn die kalo x pe la nsb muin skrg...tu la mak ckp muin ni baik orgnye...ALLAH sentisa lindung die...untung anis dpt die....ira doakan anis n muin akan berkekalan smpi akhir hayat....

br2 ni ira rasa ira dah wat kptsan utk berterus trg dgn tarmizi..tp ira x smpi hati bile die layan ira baik sgt wlupun die ni agak nakal ckit...tp ira kena gak bgtau perasaan ira yg sbnrnye...ira syg n take care die sbg seorg adik...ira nak die berjaye...kalo la ira trus trg dgn die...ape reaksi die agaknye ek??



Rabu, 15 Julai 2009

15/7/2009




hai....hr ni ira seronok sgt...semlm sbnrnye hr yg plg sedih wat ira...ira gaduh dgn mak pasal abg am..ira luahkan rasa x puas hati pada mak..mak nangis tp aku terpaksa tahan...meleleh2 air mata ira..


tp hr ni pg2 lg ira dah minta maaf kat mak..ira minta maaf pasal ira x fhm lg situasi mak terhadap abg am...tp ira dah ok..ira minta maaf gak dgn abg am..yela kalo x berbek sunyi umah ni..dah la kami berdua jer...

pape pun ira hepi hr ni sbb ira x ulang crt lame lg....ira akan fhm di mane kedudukan ira sbnrnya.....ira kena blh trime ape yg septtnye ira dpt....ira taw mak ayah syg kan ira lbh dr sgala2nye
*ira syg mak n ayah ira n plg ira syg ialah abg am ira....i love u ol










Sabtu, 11 Julai 2009

11/7/2009

urm....hr ni ira relax kat umah selepas dua hr ira rasa wat bnda yg x berfaedah..ira skrg ni mcm jbtan kebajikan masyarakat plak. ira kena jenguk sedara mara ira yg tggl sorg2 kat tanjung karang...sape lg kalo bkn uda....boring sgt....bkn ira x syg mak2 sedara ira tp dr ira kecik smpi ira besar dorg x penah bgga dgn ira n abg...mcm2 kejayaan ktorg dah cpi..tp yg kuar dr mulut mak2 ni, 'owh anak si sharim tu pndi tp amik dadah..xlame baik la tu nanti '....'ah..si ana tu pandai blaja smpi uum ' tp habuk ppun tarak....tp pe kt uda ' xberjaya pun xpe janji de org suke'...

yg ktorg duk sedih tu pasal ktorg adik beradik x penah di ingat tp sape yg amik tau pasal dorg...ira dgn abg gak...ira tgk abg pun dah naik fed up bile dngr crt2 mcm ni...crt pasal abg am plak..ira tgk abg am dah bnyk berubah...die berubah setiap kali die de awek br..ira jealous..selama ape2 abg am wat ira mesti di utamakan tp skrg ape2 mesti awek die dulu..die dah suke marah2 ira..tengking2 ira..bg die ira ni dah jd serba kurang..abg am dah mcm dulu...ira sdh sgt..hanye die yg ira de.

ira rasa tarmizi ni suke mkn duit awek la...sepnjg ira kuar dgn die x penah die blanje ira mkn...pape pun mesti ira yg belanje..mcm td ira xdpt amik die kat poli nak bw die ktm..punye la merajuk smpi ckp dgn ira pun nak xnak..ira x blh serasi dgn die...maaf tarmizi...i reject u....

Isnin, 6 Julai 2009

7/7/2009

hr demi hr ira rasa mcm ira ni xguna la..ira tipu org. bkn niat ira nak tipu hafiz, haikal, tarmizi n amerruddin tp ira serba slh...ira kena wat kptsan..antara 4 org ni sume baik..pada mulanye ktorg sume kwn...xde ungkapan cinta pun pada mereka sume...tp lame kelamaan dorg sume purpose ira..ira takut kalo satu hr nanti dorg sume dpt tau..mesti dorg target ira sbg pmpuan yg curang...

ira rasa dah smpi masanye ira wat keptsan...kpd hafiz : ira syg die sbb die take care ira wlupun die berjauhan dgn ira..dgn kegigihan idup die wat ira sedar dr tido yg lame tp hafiz slalu syak ira bkn2..seolah2 ira xpenah percyekan ira....kpd haikal : walupun br ira mengenali die..tp dr sikap die yg prihatin n beriman wat ira tenang di samping die..die baik sgt..tp die ni x slalu tanye keadaan ira. ira sakit ker, demam ker,,,die sibuk dgn keje..

kpd tarmizi : first mizi terlampau muda utk ira wlupun hanye 2 thn..tp mizi bnyk take care ira...ira syg mizi but mizi x endahkan ira..seminggu xmsg ira biasa bg mizi..how bout me...kpd amerruddin : i really love u but amer slalu sktkan hati ira...syak yg ira slalu lyn lelaki lain...n dlm erti kt lain amer x syg kan ira..ira sunyi....sunyi sgt...

ntah la dpt ke x ira syg dorg sbg bf...ira xnak wat kptsn sbb ira takut...kalo nak kire xde satu pun yg ira rasa sygkan ira...ira minta maaf sbb wat uol mcm ni...tp ira wat sume ni utk ira...utk masa depan ira..

Ahad, 5 Julai 2009

6/7/2009

hai...sory 2hr x tulis blog...bkn pe ira balik kmpung...jumpe sume sedra mara....rindu sgt...first2 smpi ktorg snggah umah tok kicu...kat kmpg dah bnyk berubah...bnyk pembangunan...de masjid baru n br2 ni dngrnye nak de dewan besar...

mula2 smpi ingat nak tumpang umah yuop tp die kena balik kmpg coz mak sedara die meninggal...so ktorg berkmpg kat umah opah...umah tu dah uzur tp blh la duduk.....tgh hr ktorg dihidangkan dgn nasi, ikan goreng n smbal bacang...sdp gler....ira mkn bnyk sgt...smpi tmbh 3x...comfirm ira x jage bdn hr tu....sdp punye pasal xpe....

then ktorg g lombong pak cik ta...ira tangguk ikan talapia...besar2 ikan kat lombong tu...geram sgt..ira rs kalo ira duk kmpg hbs ikan kat lombong tu..mak ira xmkn sgt....biasa2 jer....dan2 tu plak pak cik ta kata bakar je ikan tu...alamak ai...sdp sgt...

balik2 jer ira dah x larat nak jalan lg....pastu lepas solat maghrib ira rehat2 xtau ble nye tido...tau2 dah pg...mak kt ira tido mati..hahaha..tp pg tu yg mengejutkan ira sbb ujan..sejuk sgt...smpi tgn ira kebas...bngn2 jer ayah kt nak g market...trus ira g mandi...ira lupe sgt yg air paip kat umah kmpg ni air telaga...ira pasang jer paip trus menjerit ira...sejuknye air...mcm air ais...

lps je g market ayah ajak jln2 g umah bpk2 sedara ira...ble g umah pak cik ta ira nampak de kolam ikan kat dpn umah.mcm2 ikan de kat kolam tu...kat sblhnye de plak sangkar burung nuri...besar sgt...de la dlm 40 ekor....pak cik ta mmg pndi cri duit...dlm kil 2 ayah rncg2 gerak blik ker klang....tp syok sgt dpt mkn ikan lombong...sdp tau...k la tu saje crt yg nak ira kongsi 2 hr lps...hr ni pnt so ira nak rehat cukup2...kalo x ira nanti meragam mcm bdk2...hahahaha